transzneműek

Új Polgári Törvénykönyv (2009) módosító: nemváltás házasság

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

Ez a módosító javaslat egy olyan rendelkezést adot hozzá a törvény szövegéhez, amelynek értelmében a nemváltás miatt megszünt házasság és a nemváltást követően ugyanazon személlyel kötött bejegyezett élettársi kapcsolat egymással jogfolytonosak, ezzel elkerülve azt a problémát, hogy azért érjen egy párt joghátrány, mert nemet vált. A javaslat nem az ideális megoldást tartalmazta (házasság fennmaradása vagy esetleg automatikus bejegyzett élettársi kapcsolattá alakítása), de a gyakorlatban felmerülő problémákra elfogadható választ adott.

Új Polgári Törvénykönyv (2009)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

Magyarországon 2014-ig a többször módosított, 1959-ben elfogadott Polgári Törvénykönyv volt érvényben. A Kormány már 1998-ban elhatározta egy új magjánjogi kódex elofgadását, az előkészítő munkálatok közel egy évtizedig folytak. Az Országgyűlésnek 2008-ben benyújtott törvényjavaslat integrálta volna a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét a Ptk. családjogi könnyvébe, bővítette volna az élettársak jogait és tisztázta volna a nem hivatalos megváltozásának családjogi hatásait.

Nemi helyreállító beavatkozások finanszírozása (2006): finanszírozás megszüntetése

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A törvény elfogadását megelőzően a nemi átalakító műtétek társadalombiztosítási finanszírozásának kérdését nem rendezte jogszabály, a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a társadalombiztosítás néha állta a beavatkozás költségeit, néha nem. A törvényjavaslat eredeti formája teljesen megszüntette volna az ilyen műtétek társadalombiztosítási támogatását. Képviselői módosító javaslatra végül olyan szabályozás került elfogadásra, amely részleges térítési díj mellett teszi lehetővé az ilyen beavatkozások elvégzését.

Nemi helyreállító beavatkozások finanszírozása (2006) módosító: teljes finanszírozás

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A törvényjavaslat megszüntette volna a külsődleges nemi jellegek átalakítására irányuló beavatkozások (nemváltó műtétek) társadalombiztosítási támogatását. A módosító javaslat ezt a szabályt kiiktatta volna a törvényből, visszaállítva a korábbi bizonytalan, de részben finanszírozott helyzetet. A módosító javaslatot ugyan elfogadták, de a Kormány ezután egy olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely a részlegesen finanszírozott kategóriába vette fel a beavatkozások ezen körét. A törvénybe végül ez utóbbi javaslat került bele.

Nemi helyreállító beavatkozások finanszírozása (2006) módosító: részleges finanszírozás

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A törvényjavaslat megszüntette volna a külsődleges nemi jellegek átalakítására irányuló beavatkozások (nemváltó műtétek) társadalombiztosítási támogatását. Miután az országgyűlés ezt leszavazta, a Kormány ezt a módosító javaslatot nyújtotta be, amelynek értelmében a külsődleges nemi jellegek átalakítására irányuló beavatkozásokat a társadalombiztosítás csak részben finanszírozza.

Feliratkozás RSS - transzneműek csatornájára