bevándorlás

Bevándorlás bejegyzett élettársak (2011)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A kormány a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben a bejegyzett élettársak családtagként történő nevesítését kezdeményezte. Az azonos nemű bejegyzett élettársak korábban is a házastársakhoz hasonló státuszt élveztek, de nem volt egyértelmű a külföldön különnemű élettársak által létesített, illetve a Magyarországon közjegyző által nyilvántartásba vett élettársas családtagként történő elismerse.

Bevándorlás bejegyzett élettársak (2011) módosító: nem csak európai

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A kormány a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben a bejegyzett élettársak családtagként történő nevesítését kezdeményezte, azonban a javaslat csak a Magyarországon vagy az EU más tagállamában létesített bejegyzett élettársi kapcsolatokat ismerte volna el. Ez a módosítást ezt a korlátozást törölte volna el.

HIV+ külföldiek bevándorlása (2005)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A törvény elfogadását megelőzőn a HIV+ külföldiek nem kaphattak Magyarországon tartózkodási vagy letelepedési engedélyt. A törvény elfogadásával ez a korlátozás megszűnt, a külföldieknek azonban továbbra is vállalniuk kell, hogy magyarországi tartózkodásuk során rendszeres orvosi felügyeletnek vetik magukat alá.

Menekültügyi törvény (2007): szexuális irányultság nevesítése

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A törvény egyértelművé tette, hogy szexuális kisebbséghez való tartozás miatt is érhet valakit üldöztetés, és ezért jogosult lehet menekültstátuszt kapni. A törvény alapján Magyarország köteles menekültstátuszt biztosítani az olyan államokból érkező személyek számára, ahol a homoszexualitást még mindig büntetik. A törvényt az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el.

Bevándorlás élettársak (2011)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A törvényjavaslat elfogadása előtt az élettársak nem minősültek családtagnak, így hiába élt élettársi kapcsolatban egy magyar állampolgárral egy külföldi, csak abban az esetben volt jogosult tartózkodási engedélyre, ha megélhetését önállóan biztosítani tudta. Hasonlóan, hiába élt bejegyzett élettársi kapcsolatban egy külföldi pár, a magyar hatóságok nem ismerték el őket családtagként. A törvényjavaslat elfogadása után az élettársak továbbra sem minősülnek automatikusan családtagnak, de a Bevándorlási Hivatal családtagként ismerheti el az élettársakat, ha legalább egy éve együtt élnek.

Feliratkozás RSS - bevándorlás csatornájára